dimecres, 11 de juliol del 2018

La comarca que millor recull els deportats

Apareix el llibre "La derrota perpètua",
amb el deportats de la Vall d'Albaida,
la Costera i la Canal de Navarrés


En 10 dies estarà a la venda en les llibreries La derrota perpètua, que recull les vivències dels deportats republicans als camps nazis de la Vall d'Albaida, la Costera i la Canal de Navarres. En el cas de la comarca de la Vall d'Albaida es pot dir ben bé que és el llibre definitiu sobre la deportació.

El llibre és obra de Carles Senso, Guillem Llin, Ximo Vidal i Salvador Català, i recull amb profusió de detalls que va ser dels infortunats republicans que van tindre la mala sort de caure baix les urpes del Tercer Reich. L'editorial que ha editat l'obra és Reclam Editorial, d'Alzira. Una editorial que treballa els llibres amb molta estima com podran veure tots els que compren aquest llibre. 

En l'Associació de Veïns el Llombo vam creure des del primer moment en aquest projecte, a l'igual que el Centre Públic d'Ensenyament de Persones Adultes Sant Carles, que és l'altra entitat ontinyentina que també ha participat. 

La Vall d'Albaida, amb la publicació d'aquest llibre, s'ha convertit en la comarca de tot l'estat espanyol que millor semblança i profusió de detalls té dels seus deportats. S'ha aconseguit informació documental dels camps de concentració del 18 deportats, i de 14 dels 18 s'ha obtingut algun testimoni gràfic. A més a més, s'han recontruit les 18 històries d'abans de la guerra i, posteriorment, després d'eixir del camps de concentració (cosa que van aconseguir 6 valldalbaidins, perquè la resta van morir), s'ha esbrinat què va ser de cinc d'ells. Únicament no s'ha aconseguit cap detall de Juan Bataller Abargues, de la Pobla del Duc. Cal dir, que la meitat dels deportats en el moment d'esclatar la guerra s'havia mudat de població, el que ha dificultat molt saber d'ells. Fins i tot hi hagué qui canvia de país. Així i tot, s'ha localitzat. 

En la comarca de la Vall d'Albaida es pot assegurar al 100% que es tracta del llibre definitiu sobre els deportats, tot i que puga quedar qualsevol passatge per descobrir. De fet, no hi ha comarca a l'estat espanyol que tinga la recopilació de dades que té la Vall d'Albaida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada