dijous, 12 de juliol del 2018

Deportats als camps de concentració

Finalment, són 18 valldalbaidins
els deportats als camp nazis
Retall del diari "La Vanguardia" del dissabte 17 de desembre de 1927 en el que es recull el nom de Juan Bataller Abargues, que s'ha d'incorporar a files, i en no haver-lo trobat, diuen que serà declarat desertor si no apareix. En eixe moment, Bataller es trobava complint el servei militar en qualitat de voluntari en Fuenlabrada (Madrid). 

Finalment, ni 16 ni 17. Són 18 els deportats als camps de concentració nazis de la comarca de la Vall d'Albaida. I s'ha aconseguir refer els periples del què va ser d'ells abans de la guerra, de després de la guerra, del camp de concentració i, de cinc del que van eixir amb vida. De tots menys d'un. 
El protagonista és diu Juan Bataller Abargues. Cap de les vies d'investigació seguides per tractar de saber d'ell ha donat resultat positiu fins ara. 
El llibre apareix sense estar esbrinat on va anar una vegada aconseguida la llibertat del camp de concentració de Buchenwald. És l'únic deportat de la Vall que es desconeix què va ser d'ell.
Però els autors no han tancat la recerca. No desisteixen. Ara, s'ha obert una altra via d'investigació que, cal esperar, done resultats positius. Però hi ha més vies. De fet, els autors tenen el convenciment que en un període, màxim de dos o tres anys, se sabrà que va ser de Juan Bataller Abargues. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada