dissabte, 16 de juny del 2012

Editorial de la revista


Un llibre que farà Història

L’Associació de Veïns el Llombo va a editar la pròxima tardor el llibre Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939, del professor de la Universitat de València, Antonio Calzado Aldaria.

Aquest llibre, si més no, ens sembla incomprensible que a hores d’ara cap estament o entitat amb pes a la nostra ciutat s’haja interessat en publicar-lo o, almenys, haja mostrat interés per saber d’ell. A l’Associació sabíem de la seua existència però ens semblava una obra que traspassava (per la temàtica, qualitat i importància del llibre) l’àmbit d’una modesta i a la vegada xicoteta associació veïnal per editar-lo. Finalment, davant la constatació que, o ens fèiem endavant, o corríem el risc d’observar com es quedava inèdit, ens hem proposat publicar-lo. El llibre comptarà, de moment, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent i de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) que adquiriran cadascú el 5% de la tirada total del llibre.

Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939 és un compendi excel·lent, sense cap mena de dubtes, del que va passar a Ontinyent i la comarca de la Vall d’Albaida en la dècada dels trenta del segle passat. Perquè diem excel·lent amb aquesta contundència? Doncs perquè Calzado ha tingut la gran virtut d’en, primer lloc, de buscar en un sense fi d’arxius, recollir un bon grapat de testimonis i estudiar la premsa de l’època per tindre un coneixement el més fidedigne possible de com van ser les coses. I, una vegada sabut i exposat, amb una capacitat d’anàlisi extraordinària, (la capacitat d’anàlisi que té Antonio Calzado) fa una dissecció detallada per saber el què va passar i, sobretot, perquè va ocórrer, navegant en tot moment, per la línia de la més absoluta equidistància i sense prendre, en cap moment, partit per una o altra opció. Simplement descrivint el què i el com. Senzillament magistral.

L’autor, Antonio Calzado Aldaria, no és un qualsevol. Imparteix classe a la Universitat de València d’on és doctor en Història. Encara que és manxec d’origen, resideix a la Pobla del Duc. I, a hores d’ara, és el millor cronista de l’època de la Segona República i la Guerra Civil de les comarques valencianes, on té publicats tot un seguit de llibres, sectorials o globals, que descriuen la que a la fi va resultar tràgica dècada dels anys trenta del segle XX. Així mateix, Calzado també és autor dels textos introductoris de La Guerra Civil en la Comunidad Valenciana, magna obra en 18 llibres, que va editar el diari Levante–El Mercantil Valenciano en 2006. I com a bon coneixedor de la matèria, és l’autor, junt Ricard Camil Torres Fabra, del volum vuit d’aquesta col·lecció, que es centra, precisament, en les històries locals de la guerra.

Amb la Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939, l’ontinyentí, el valldalbaidí, va a trobar-se un material de primeríssima qualitat per saber una part molt fosca de la nostra història recent i col·lectiva, i per fer-se una composició molt aproximada i fidel a la realitat que van viure els nostres avis. Una història, en uns casos, amagada per què els qui havien perdut la guerra volien a tota costa passar pàgina i oblidar aquella desfeta i també per la por i, en altres casos, molt manipulada, per quan al col·lectiu social únicament li arribava la versió reiterada i reiterativa del ban guanyador. Si a Ontinyent no li espanta la seua pròpia història, aquesta, la lliçó magistral d’Història la trobaran el proper mes d’octubre a l’Associació de Veïns el Llombo. Serà aleshores quan aparega l’obra Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada