divendres, 29 de març del 2013

Un nou llibre d'Ontinyent



El Llombo edita un nou llibre

“Estudio del desarrollo industrial de Ontinyent a través de lo que va de siglo”, de Jaime Miquel i Antonio Torró serà publicat aquest mes d’abril



Per al 23 d’abril, dia del Llibre, l’Associació de Veïns el Llombo torna a aparéixer en el panorama cultural i literari. Aquesta vegada editem la conferència Estudio del desarrollo industrial de Ontinyent a través de lo que va de siglo que, en octubre de 1934, van impartir a València, Jaime Miquel Lluch i Antonio Torró Sansalvador. A més a més, l’obra s’acompanya d’un estudi introductori, fet per l’historiador Antonio Calzado Aldaria, un reconegut especialista en el segle xx, i per més de 40 fotografies, algunes d’elles inèdites.



Miquel i Torró van fer la conferència a la seu del Centre d’Estudis Econòmics Valencians, que en 1929 van posar en marxa Ignacio Villalonga i Carlos Sarthou. Precisament fou Villalonga qui va presentar als dos conferenciants. L’estudi és un text, que amb el temps, s’ha convertit en un calidoscopi ideal per saber com era aquell Ontinyent, republicà a nivell oficial, però molt conservador i catòlic en l’aspecte social i anímic, a dos anys escassos de l’esclat de la guerra incivil.  



Jaime Miquel va cursar els estudis de Ciències Químiques, Farmàcia i Dret. Fou director del col·legi la Concepció durant la República i alcalde d’Ontinyent entre els anys 1949 i 1958, triat pel governador civil per a calmar els ànims entre els partidaris de Mompó i de Simó, en la divisió franquista local que es va produir a les acaballes de la dècada dels 40 del segle passat. Conclosa l’etapa en què va ser alcalde, Miquel se’n va anar a Dénia a regentar la farmàcia que tenia en aquesta població de la Marina.



Torró, per la seua banda, era frare de l’orde de Sant Francesc d’Assís. Germà de Joaquín Torró, un dels industrials més forts d’Ontinyent en les primeres dècades del segle xx. Sacerdot en 1913, estudià Filosofia a Roma i es va doctorar en Filosofia i Lletres a Madrid. Va morir assassinat durant la guerra incivil en la matança del Cercle Industrial d’Alcoi en març de 1937.



La conferència es complementa amb un estudi introductori (La utopia tecnocràtica. Una visió de l’Ontinyent dels anys 30 des del catolicisme social i la modernitat) d’Antonio Calzado, doctor en Història Contemporània per la Universitat de València i professor de Geografia i Història a la mateixa universitat. Calzado va localitzar l’escrit a l’arxiu de l’Institut Valencià d’Economia.



El llibre, que és una bona ocasió per seguir sabent d’Ontinyent, té 110 pàgines i el preu de venda al públic és de 8 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada