dimarts, 11 d’agost del 2015

Opinió

Mig buit o mig ple?


Jesús Puig
Mig buit o mig ple?
Els fets: la inversió per cada valencià en el projecte de Pressupostos de l´Estat creix 20 euros, però encara estem a 60 de la mitja espanyola. El dilema: com interpretar dit increment? El got està mig buit o mig ple? En principi, qualsevol dels dos supòsits és cert. Per tant, té raó la presidenta del PP Isabel Bonig quan trau pit per l´increment i té raó el president de la Generalitat Ximo Puig quan denuncia finançament insuficient. La conclusió: com que estem per sota de la mitja, tot el que siga apropar-nos-hi és bo, però com la distància encara n´és molta el got està mig buit i no mig ple.
Així doncs, hi ha motius per a queixar-se. Passa que el finançament autonòmic és un d´eixos temes que molts polítics valoren segons el model establert per Jano, el déu romà de dues cares: si els meus governen a Madrid, «sí, bwana» a tot el que hi resolen; i si no, llenya al bombo que és de goma. Dualitat que explica per què els seus discursos són intercanviables, tot i avivant o adormint les reivindicacions en funció del color del govern central. Impostura que genera desconfiança en la ciutadania. Clar que, això poc importa a uns dirigents que, ja que parlem de cares, en tenen més que un políedre.
I si no, per què la líder del PPCV reconeix l´escassa dotació financera i, en canvi, censura les accions legals del Consell per a corregir-la? Sí, ja sé, la demanda va contra el govern de Rajoy, que és dels seus; i als meus „és a dir, als seus„ «amb raó o sense». Tanmateix, no es pot ser lleial al país i al partit si tenen interessos antagònics. O es repiquen les campanes o s´està en la processó. País o partit hauria de ser un fals dilema, atès que la ideologia ha d´estar al servei de les persones. Però si n´hi ha disjuntiva: lleialtat al país, sempre; lleialtat al partit, si s´ho guanya. I en aquest cas la líder del PP valencià ha funcionat a la inversa, subordinant els interessos del país a la disciplina de partit. No és la primera vegada. No serà l´última.
                                                                Levante emv 11-8-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada