dimecres, 18 de juny del 2014

Una més

 

Els Arxius Vaticans dels Borja
 
La passada setmana, reproduíem en aquest blog, un article aparegut en premsa, sobre uns documents dels arxius vaticans de la famíla Borja, que davant la indiferència o el menyspreu de les institucions valencianes, finalment aniria a parar a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Des de que s’ha fet pública la notícia,les nostres autoritats valencianes del PP –a cada u cal donar-li els seus mèrits–, no han parat de donar notícies, com a mínim, que donen rissa.
Resulta que els esmentats arxius, que contenen més de dos milions i mig de documents dels papats dels Borja, van ser traslladats en 2007 a València, gràcies a la Fundació Winterthur, que va ser qui va córrer amb les despeses de digitalització dels documents que estaven en els Arxius Secrets Vaticans. Des de aquell dia, responsables de la Fundació, es van posar en contacte en diverses institucions valencianes com la Generalitat, les tres diputacions provincial, els ajuntaments de Valencia, Castelló, Gandia i Xàtiva, i sembla que a alguna Universitat, per demanar la seua implicació i promoure el seua estudi i cosa curiosa, ningú va mostrar el més mínim interès, i un que va contestar va ser per a dir: “No ens interessa”.

Davant el desinterès i menyspreu de les institucions valencianes, els responsables del Institut Internacional d’Estudis Borgians, van decidir traslladar els documents a Catalunya, que si estava disposada a investigar-los.

I ara, que els documents estan en Catalunya, resulta que:
La Consellera no sabia res, i la Generalitat –ara– vol demanar una còpia dels arxius al Vaticà; l’alcalde de Gandia –ara– també vol demanar una còpia, i sembla que finalment, el senyor Rus també vol demanar-ne una altra. Unes còpies que en cas de poder-se fer, estan al voltant de 70.000 euros cada una.

Resulta que quant els arxius estaven en València, cap institució (valenciana)va ser capaç de destinar un euro per a estudiar i catalogar els arxius de la família valenciana més important del món, durant un temps importantíssim de la història d’Espanya. I ara que està en Catalunya –com les caixes d’estalvis valencianes, el banc de Valencia, etc.– ara tots tenen diners per a comprar còpies i fer estudis. Com deia Rajoy: “Que tropa” a la que caldria afegir: “D’inhútils”.         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada