dijous, 5 de maig del 2016

Un dels dos editorials del número 90 de la revista 'el Llombo'

L’hospital, en el punt de partida

Els terrenys on, diuen, s'ubicarà l'hospital comarcal de nova planta. Foto: Vilaweb


Onze anys després que l’Associació de Veïns el Llombo incloguera l’hospital comarcal de nova planta com a un objectiu a fer-se i reivindicar-lo, i nou anys després que el Llombo plantejara seriosament la conveniència de la construcció, i que els partits polítics –tots, sense excepció– van acollir amb entusiasme, davant les eleccions municipals de 2007, ens trobem, ara, en el punt de partida.

Sí, perquè segons queda clar, ha fet falta una dècada per trobar-li a l’hospital un emplaçament adequat, que ja es dir.

L’hospital tenia que anar, segons el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) a les hortes del Llombo, però en la legislatura 2007-2011, sent alcaldessa d’Ontinyent Lina Insa, es va encapotar en canviar de lloc i projectar-lo junt a la depuradora, al costat del riu i de la carretera que va a Aielo de Malferit. El PSOE va tindre por de ser acusat d’obstruir la construcció del nou hospital si s’oposava al desgavell de la nova ubicació que volia el PP i va accedir, malgrat l’oposició de 14 entitats ciutadanes.

Finalment, la proposta d’Insa va eixir endavant. Era la pitjor ubicació possible. Ni fent-ho a propòsit, algú que volguera el pitjor per a Ontinyent, haguera tingut semblant idea perniciosa. Insa ja no està a l’Ajuntament, després de quatre anys d’ostracisme propiciat pel seu propi partit polític. I ja veurem fins a quin punt Ontinyent ix escaldat per pretendre beneficiar als propietaris dels terrenys. Recordem que demanen una compensació que està al voltant dels 8 milions d’euros i que l’assumpte està als jutjats.

El sense sentit de l’emplaçament es va rebutjar en la legislatura 2011-2015, sent alcalde Jorge Rodríguez. I es va plantejar una nova ubicació... el camí Fondo, on l’hospital... no cabia.

Ara, entre les alternatives que s’abordaven estava el Llombo; on està l’institut de l’Estació o el polígon industrial de la ca Balones.

Segons l’Ajuntament, en el Llombo no cap. Sorprén que en aquest punt sempre ho han tingut meridianament clar, a diferència d’altres llocs. Construir junt a la Universitat l’institut de l’Estació per alliberar els terrenys on actualment es troba és un bon emplaçament: fora d’Ontinyent, però a tocar el poble, al costat de l’estació de ferrocarril, a un pas de la ronda de circumval·lació, ben comunicat i en un punt excel·lent des d’àmbit mediambiental. Aquesta és la proposta que defensava l’Associació de Veïns el Llombo.

L’altra iniciativa era on està el polígon de la ca Balones, en un terrenys que a hores d’ara pertanyen a la Sareb, el banco malo. Doncs bé. Ens pareix, també, una bona ubicació per l’hospital, quasi igual que en els terrenys de l’institut.

Resulta desconcertant que els polítics hagen estat nou anys per decidir-se on s’ha de construir l’hospital comarcal de nova planta. Si aquest és un paràmetre de la diligència municipal resulta descoratjador veure la realitat i el nivell dels nostres representants públics. Si aquest és un exemple de la claredat d’idees dels politics que tenim anem apanyats.  


Pagar milió i mig d’euros per els terrenys situats baix mateix d’on es troba el dipòsit duaner (DAVA) sembla adequat. Tot el contrari que el començament de l’hospital. El PSOE, el local i l’autonòmic, estan pensant ja en les eleccions municipals i autonòmiques de maig de 2019. Per això, diuen, l’hospital es començarà a finals de 2018. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada