dissabte, 6 de febrer del 2021

 César Orquín es fa present

César Orquín presidint una tenida a finals dels anys seixanta del segle XX

La publicació del llibre César Orquín Serra. El anarquista que salvó a 300 españoles en Mauthausen, de Guillem Llin Llopis i Carles Senso Vila pretenia dos coses. D’una banda, fer justícia al valencià davant la gran mentida que es va muntar i que va fer que el protagonista desapareguera establint-se a l’altra punta del món (en Mendoza, República Argentina) cansat d’haver fet una gesta enorme en el camp de concentració i ser maltractat i amenaçat de mort; per altre costat, fer visible el seu nom a tots els indrets.

El llibre, que es va publicar en autoedició en Amazon per arribar a l’Argentina, ha aconseguit el seu objectiu amb creixences. César Orquín va ser maçó entre moltes altres coses i va formar part de diferents lògies. Doncs bé, la lògia Agustín Alvárez, amb seu a Mendoza, qui ostenta actualment la número 1 de l’actual Gran Oriente Federal de la República Argentina, ha establert a partir del seu 80 aniversari, la distinció “Paz Masónica–César Orquín Serra”. A la distinció està oberta a les persones físiques o institucions.

La lògia Agustín Alvárez es va constituir el 28 d’octubre de 1941, quan César Orquín es trobava en el kommando Vöcklabruck, en el camp de concentració de Mauthausen i havia ja planificat la forma de salvar la major quantitat de republicans que li fora possible. El proper octubre celebrarà el seu 80é aniversari i, a hores d’ara, gaudeix d’una salut excel·lent, després d’haver “sobrevivido a gobiernos militares, fanatismos religiosos e incluso hasta vecinos molestos con la existencia de los librepensadores”, es diu en el comunicat de creació de la distinció. César Orquín va morir a Mendoza fa ja 33 anys, el 14 de febrer de 1988.

Entre els motius per a la creació del guardó, la lògia destaca que volen “recordar al muy querido Hermano César Orquín Serra, hoy internacionalmente reconocido como el «español que salvó del holocausto nazi a más de 300 compatriotas» dedicando el resto de su vida profana y masónica a la lucha por la paz y el entendimiento entre los hombres”.

Cal fer referència que entre els membres de la lògia maçònica Agustín Álvarez hi ha alguns noms de primeríssim nivell de la societat mendocina. En l’escrit on s’informa de la constitució del premi figura, entre altres il·lustracions, la portada del llibre César Orquín Serra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada