Despeses polítiques de l’Ajuntament d’Ontinyent: és possible retallar més encara
Per a l'autor, encara es pot estalviar més diners de la partida política de l'Ajuntament. Els secretaris de grup, tots ells contractats a jornada completa, tinguen un o huit regidors, tinga el partit funcions de govern o no en tinga, i que fan una bona part de la feina del partit sense que els pague aquest, són un bon exemple de poder retallar més diners... si és vol.
Encara poden estalviar més |
Guillem Llin
Parle o escric de memòria. Si no recorde malament fou en la legislatura de 1991 quan es va decidir que tots els partits polítics amb representació municipal tingueren secretari de grup pagat per l’Ajuntament; és a dir, pels veïns del poble.
Ignore quina és la raó que va portar al consistori a pagar els partits polítics i no als gestors de la Creu Roja, Càritas, l’Ontinyent, les associacions veïnals, i un llarg etc., encara que dediquen a la tasca hores i hores i estiguen fent un bé a la ciutadania o al nom del poble.
També ignore perquè els partits polítics tenen que tindre secretari de grup a jornada completa. Dona igual que és tinga un regidor que set o deu, que tingues l’alcaldia o que no tingues funcions de govern: jornada completa per tothom. Amb la quantitat de contractes que hi ha hui en dia, seria fàcil fer un contracte que recollira les necessitats reals de la feina.
Ignore perquè els secretaris de grup, a més de jornada completa, té que pagar-los el poble solament, quan una bona part de la feina que fan és de partit polític. Supose que serà una de les bastant prebendes que té el sistema per beneficiar-se “ells” i que ha provocat fa poc que s’alcen veus en contra com els indignats o el 15-M.
Ignore perquè la prebenda beneficia per igual als dos grans partits polítics (PP i PSOE) que a la resta (Compromís i EU). Creia que els grans eren els dolents de la pel·lícula i que els xicotets els que tenien la veu de la honestedat i la coherència. Però en aquest cas, no.
També ignore que ningú haja dit mai res del tema. Ni les associacions de veïns. Inclòs, ara, en que la situació financera de l’Ajuntament és bastant greu.
Segons sens ha dit, els partits polítics volien retallar la despesa política un 30%. No ho han aconseguit, perquè s’ha quedat en un 22%. Està bé, però és insuficient. Per exemple, als secretaris de grup polític se’ls ha retallat el sou un 5%.
Actualment cada secretari de grup polític costa al poble 28.355 euros entre nòmina i seguretat social, amb la retallada ja descomptada. Com són quatre, dona un total de prop de 113.000 euros.
Veiam. Si s’aplicara una mesura més coherent i adaptaren l’oferta a la demanda podria, per als grups polítics que hagen obtés un o dos regidors, tindre secretari de grup dos hores al dia (i si algú volguera més, que el pagara el partit polític, però mai la ciutadania). Seguint amb el barem, aquells partits que hagen tret de tres a cinc regidors, mitja jornada. De sis a nou regidors, sis hores al dia. Deu o més regidors, jornada completa. Altra cosa que caldria tindre en compte és si tenen o no regidories. Perquè si no en tenen tots, lògicament la feina és menor, amb la qual cosa s’ha hauria de ajustar. Possiblement comptant al 100% els regidors amb regidoria i al 50% els regidors sense regidoria.
Si agafem aquest càlcul (és solament un exemple, i crec que bastant més lògic que com estan a hores d’ara les coses) es reduiria la despesa dels secretaris de grup un 44%. En diners, uns 50.000 euros. Aquesta retallada, més l’aprovat ja pel govern municipal de baixar les despeses d’índole política 110.000 euros, ens donaria com a resultat que la despesa global s’ha acurtaria 160.000 euros, que és un 32%.
I repetisc. No entenc com en la situació actual ningú no diu res contra certs privilegis que paguen entre tots. El que sí entenc és que ningun partit polític ho plantege: són tots ells beneficiats.
(Article publicat en El Periòdic d'Ontinyent, dia 23 de juliol de 2011)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada