dilluns, 1 de maig del 2017

El 5 de maig de 1945

El divendres fa 72 anys de l'alliberament de Mauthausen



El proper divendres es compliran 72 anys de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen per les tropes de l'11a Divisió Cuirassada dels Estats Units. Amb aquest motiu, l'Associació de Veïns el Llombo projectarà la pel·lícula "Ebre, del bressol a la batalla". L'entrada serà lliure. 

Recordem que la batalla de l'Ebre fou l'intent més seriós i gran per capgirar el curs de la guerra. No va poder ser perquè mentre França i Gran Bretanya s'escusaven en la "No intervenció" que havien signat amb Hitler; Alemanya i Itàlia, donaven suport a Franco tant materialment com humanament com econòmicament. 

Al perdre la batalla, la guerra va quedar vista per a sentència. I molts republicans que havien quedat en Catalunya i Aragó van emprendre el camí de l'exili. Per por. Perquè Franco no era de fiar. El militar traïdor, per exemple, tres mesos després de la conquesta d'Astúries amb 6.000 presoners republicans, n'havia fet 4.000 consells de guerra i n'havia afusellat més de 2.000. Així les gastava Franco.

En l'exili, les penalitats que van passar els republicans foren enormes. I la II Guerra Mundial, que va començar l'1 de setembre de 1939, va vindre a complicar més les coses per al mig milió de republicans que havien emprés el camí de l'exili. 

Les tropes alemanys van conquerir gran part de França en un obrir i tancar d'ulls. I molts republicans foren fets presoners. Els alemanys van preguntar fins quatre vegades per conducte oficial a l'ambaixada què feien amb els republicans sense obtenir resposta. 

Però en octubre de 1940, el ministre d'Afers Estrangers, Ramón Serrano Suñer va  una visita oficial d'un mes a Berlín, i aleshores no es va poder escapar de tenir que respondre. Franco va assegurar que fora de les fronteres de l'Estat, no hi ha cap espanyol, negant-los la nacionalitat als republicans. 

Els nazis tenen des d'eixe moment les mans lliures. Poden fer el que vullguen amb els exiliats republicans. Uns 9.300 van acabar en els camps de concentració, dels qual en van morir uns 5.500. 

Mauthausen fou el camp del republicans. Perquè van ser molt majoritàriament on van ser deportats. I els que van sobreviure van tindre que resistir fins el 5 de maig de 1945 a que els alliberaren. Solament dos dies abans que claudicara Alemanya en la II Guerra Mundial i quan feia ja dies que Hitler s'havia suïcidat. 

Per què va tardar tant en ser alliberat el camp de concentració de Mauthausen?

La resposta és senzilla i clara. Perquè és el camp de concentració que està més al sud de tots. Per exemple, Auswitch, que està en Polònia, fou alliberat per les forces soviètiques el 27 de gener. L'exercit soviètic atacava pel nord i els nord-americans pel sud. Anaven guanyant terreny poc a poc i alliberant al seu pas els camps que s'encontraven: Buchenwald, l'11 d'abril; Berger-Belsen, el 15 d'abril; Dachau, el 29 d'abril; Ravensbrück, el 30 d'abril... Altres, com Treblinka o Sobibor, foren desmantellats pels alemanys abans de començar l'ofensiva aliada. 

La pel·lícula "Ebre, del bressol a la batalla" s'emet com a homenatge a tots aquelles que van patir la guerra i, molt especialment, a tots aquells que van ser deportats als camps de concentració. La projecció serà a les 19:30 hores, l'entrada és lliure i s'emetrà en el local Social el Llombo, que es troba al carrer Jaume I, 7-baix, d'Ontinyent. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada