diumenge, 14 de febrer del 2021

 César Orquín, la petjada d'un home excepcional

César Orquín en una foto d'estudi

Hui, 14 de febrer, fa 33 anys que va morir César Orquín Serra. Orquín, valencià, anarquista, va ser uns dels republicans que van perdre la guerra (in)civil. Parlava francés i alemany. Se’n va anar exiliat a França on va estar en els camps de concentració que el govern francés va habilitar per donar cabuda al mig milió d’espanyols que van fugir de la repressió franquista.

Va integrar la CTE 114, va ser fet presoner pels alemanys i fou deportat al camp de concentració de Mauthausen. Lluny d’acoquinar-se en un lloc tant terriblement inhòspit, va començar a maniobrar per aconseguir eixir en un kommando [subcamp, sucursal] exterior, únicament format per republicans espanyols.

Així, a més de sobreviure ell, va salvar entre 300 i 400 republicans d’una mort segura després d’estar quatre anys i mig en l’infern del camp de concentració. Ell sol, sense l’ajuda de ningú. Sempre va actuar per lliure. No debades, els fills dels deportats que van estar amb ell, recorden com els seus pares es referien a César Orquín com l’home més intel·ligent que mai havien conegut.

Aconseguida l’alliberació de Mauthausen el 5 de maig de 1945, a les dues setmanes estava treballant com a cap de vendes en una empresa austríaca, al mig any s’havia casat amb una jove austríaca i a l’any eren pares d’una xiqueta. En 1946 va fundar l’Organització Republicana d’Espanyols d’Àustria (OREA).

En 1950, va emigrar junt la seua família amb passaport diplomàtic de la República Argentina al continent americà. Es van establir en un primer moment a Buenos Aires i, al cap d’un any, a Mendoza, on va desenvolupar una exitosa carrera com a docent, empresari i activista cultural. Mai va renunciar als seus ideals anarquistes i republicans. Mai va renunciar a ser valencià. Sempre va ser una ànima lliure. Mai va tornar a l’Estat espanyol. 

Carnet de corresponsal de la revista madrilenya "Ritmo"

Recent fundada l'OREA, acte de celebració de l'alliberament de Mauthausen al mateix camp

Cementari a Mendoza on es troba soterrat César Orquín i la seua esposa Luisa

César, amb la seua filla Luisa Ana, "Mausi", en la localitat austríaca de Vöcklabruck en 1947

El kommando de Ternberg, un es van passar des de maig de 1942 a setembre de 1944

La "famosa" costera d'arribada a Mauthausen

En el kommando de Vöcklabruck César va començar a escriure la pàgina més gloriosa de la deportació republicana

César, darrere a la dreta, en un programa musical de ràdio que feia per a xiquets i xiquetes 

César Orquín durant la guerra (in)civil com a comissari de la Brigada Internacional XV, l'Abraham Lincoln




Targeta de deportat de Mauthausen feta a l'entrar en el camp de Mauthausen


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada