diumenge, 18 de setembre del 2016

Exclusiva


Els alcaldes en els mitjans de comunicació




Guillem Llin 

Ens hem aturat i hem fet una ullada al passat més recent. Hem fullejat l’hemeroteca per comprovar fins a quin punt Jorge Rodríguez apareix a les fotografies dels mitjans de comunicació. Hem agafat per comprovar-ho la premsa local, El Periòdic d’Ontinyent i Loclar. Hem vist el mateix període de govern municipal des de l’1 d’abril de 2006 (alcaldia de Manuel Reguart), l’1 d’abril de 2010 (alcaldia de Lina Insa) i l’1 d’abril de 2014 (alcaldia de Jorge Rodríguez). Com a la nostra hemeroteca li falten alguns exemplars (pocs) hem mirat 50 números, i ens uns casos, em acabat a mitjan març de l’any següent i, en altres, ens hem anat fins ben entrat el mes d’abril. També cal tenir present que El Periòdic d’Ontinyent publica a l’any dos números més que Loclar, un s’agafa una setmana de vacances i, l’altre, tres. Hem descartat tots els suplements diversos que han publicat, centrant-nos en el número ordinari sense afegits. Les fotografies són totes les que apareixen, de primer pla, presidint els actes i altres en que figuren en segona línia. L’únic requisit era que, qualsevol que mire la fotografia, que es reconega que estan, successivament, Reguart, Insa i Rodríguez.
La primera cosa que ens ha cridat l’atenció ha estat veure que durant l’alcaldia de Manuel Reguart (2003-2007) –i on Jorge Rodríguez acabava d’aterrar en política, era el número 4 de la llista socialista i era regidor d’Educació–, apareixen pràcticament per igual, colze a colze, ell i Reguart. I a anys llum es troben els altres regidors socialistes, alguns d’ells amb més pes específic dins de la Corporació local.

Durant l’alcaldia de Reguart, El Periòdic d’Ontinyent li va dedicar en eixos 50 números 7 portades, i dins, apareix en 73 fotografies. Loclar, per la seua banda, es nota que és un periòdic que està molt lluny de l’ideari socialista. El trau únicament tres vegades en portada (és pot dir que no li queda més remei, per amb qui està l’alcalde) i, dins, en 50 números apareixen 35 fotografies de Reguart. Cinc d’aquestes fotos són la mateixa, una d’un Ple municipal en que l’alcalde es veu al fons, i ha de fixar-se un per saber que és Manuel Reguart. Després, també hi ha quatre fotografies en les que el critiquen obertament. És la secció “Loclar / Loscur”, i en les quatre vegades que apareix és en l’apartat negatiu. I més encara, la major part de les vegades que el trauen, és per fer una notícia negativa de l’alcalde com, per exemple, el serial que va fer el mitjà arran de les obres del carrer del Dos de Maig, on davant la demora en concloure-les, Loclar va anar comptat els dies (més bé les setmanes, perquè és un setmanari).

Hem agafat a Manuel Reguart i la seua repercussió mediàtica com a model. Perquè fou un alcalde poc procliu a eixir, perquè sí, als mitjans de comunicació. És a dir, si hi ha que eixir, s’ix; però sí no cal, no s’ix. Tot el contrari de Lina Insa i Jorge Rodríguez, als quals solament els falta convocar una roda de premsa per dir que convocaran una roda de premsa.

En maig de 2007 Lina Insa (2007-2011) aconsegueix la majoria absoluta i en juny es anomenada alcaldessa. La presència de la primera autoritat local es dispara exponencialment als mitjans de comunicació, atesa la seua debilitat per aparéixer en tots els indrets. Cal fer una matisació. El Partit Popular obté la majoria absoluta, per la qual cosa no ha de compartir el protagonisme amb ningú, i ella és la líder del PP. Aquesta vegada l’alcaldessa sí és de la mateixa ideologia que Loclar. Així, en 2010 (des d’abril, 50 números, ho repetim) apareix huit vegades en portada i 104 fotos en pàgines interiors. La mitjana és de 2 fotos en l’interior i representa un 195% més que l’anterior alcalde. És a dir, Loclar trau tres vegades més a Insa com a alcaldessa que a Reguart com a alcalde.  

Per la seua banda, El Periòdic d’Ontinyent, li dedica dos portades menys que Loclar, perquè la trau 6 vegades, però en l’interior apareix Insa en 111 instantànies. Les xifres, malgrat la predilecció d’Insa per les imatges, estan dins d’uns paràmetres digam normals. Considerant que Reguart ha eixit en 80 fotos, les 117 d’Insa representen un increment del 46% del total anterior.

En 2011 arriba a l’alcaldia Jorge Rodríguez (2011-2015) gràcies al suport que li presten Compromís i Esquerra Unida. El primer entra en l’equip de govern, mentre el segon li donarà suport des de fora. El protagonisme queda, en teoria, compartit.  

En El Periòdic d’Ontinyent, des d’abril de 2014, i durant 50 números (encara que no absolutament correlatius, perquè no els tenim tots) li dedica 7 vegades la portada. I a l’interior hi ha 236 fotografies de Jorge Rodríguez. En total, 243 imatges, la qual cosa dona una mitjana de quasi cinc instantànies per número. Les xifres són molt cridaneres. Perquè representen més del doble que amb l’anterior alcaldessa, Lina Insa (117 contra 243), qui li agradava molt aparéixer a les fotos, concretament un increment del 102 % sobre el total anterior. Però atenció, si comparem el número d’imatges amb Reguart, anterior alcalde socialista, el número és triplica, al passar de 80 fotografies a 243. Un 204% més.


Rodríguez és socialista, com Reguart, que està en les antípodes ideològiques d’un mitjà de comunicació com Loclar. Calia pensar que Loclar li faria el buit a Rodríguez. Però no. Així apareix 11 vegades en portada en els 50 números consultats (un 22% de les portades) i 213 fotos a les pàgines de dins. En total 224 fotografies. L’actual alcalde apareix el doble (sí, el doble, 112 contra 224 instantànies) que la popular Lina Insa (què és de dretes, com el mitjà). I si es remuntem a Reguart, les xifres són ja definitives i escandaloses. Prop de sis vegades (38 contra 224) apareix més Rodríguez que Reguart, sent els dos del mateix partit polític, sent els dos alcaldes d’Ontinyent i agafant la mateixa part del seu període de manament. 


Manuel Reguart
Periòdic d’Ontinyent. Abril 2006. 50 núm.: Portada: 7. Interior: 73. Total: 80
Loclar. Abril 2006. 50 núm.: Portada: 3. Interior: 35. Total: 38

[Aparició setmanal per mitjà: 1,18 fotografies]

Lina Insa
Periòdic d’Ontinyent. Abril 2010. 50 núm.:  Portada: 6. Interior: 111. Total: 117
Loclar. Abril 2010, 50 núm.: Portada: 8. Interior: 104. Total: 112

[Aparició setmanal per mitjà: 2,29 fotografies]


Jorge Rodríguez
Periòdic d’Ontinyent. Abril 2014, 50 núm.: Portada: 7. Interior: 236. Total: 243
Loclar. Abril 2014, 50 núm.: Portada: 11. Interior: 213. Total: 224

[Aparició setmanal per mitjà: 4,67 fotografies]

7 comentaris:

  1. Guillem sembla sorprenent la forma de perdre el temps que tens, un article summament ridícul.

    ResponElimina
  2. I per altra banda tots els mitjans pròpis del ajuntament que abans ni existien.. facebook i twitter

    ResponElimina
  3. emhorabona Guillem, caldria també saber els diners que ens costa cada foto publicada per que estos mitjans es deuen a les insercions que l ajuntament adjudica als mitjans.

    ResponElimina
  4. Mira a veure si contes també els diners que han portat cadascú d'altres institucions o les coses que han fet per activar un poc el poble. Ah que això no t'interessa no? Presenta't a les eleccions sabudet, que trauras 14 regidors segurissim, i ens deixaràs un poble molt millor que cap alcalde.

    ResponElimina
  5. Excel.lent. Ni cas als comentaristes ridículs. Fas un anàlisi amb dades objectives i poc tarden a sentir-se aludits. Eixir als mitjans té un cost que paguem entre tots, i insinuar que amb Jorgito arriben més diners d'altes instàncies és un bon símptoma de com funciona la política local i "diputativa". Caciquisme i propaganda. Diners a canvi de vots. Búsqueda de rèdit electoral en cada acció política. Al servei de la ciudadania i d'Ontinyent? I una merda. Al servei de l'apoltronament i l'escalada en el partit. Una engany de mal gust. Una careta bonica a colp de foto i titular.

    ResponElimina
  6. Bon article, no esta de mes que la gent tinga iniciatives d'analisi. Solament dos comentaris:
    1- 243 no es un 304% mes sobre 80 sino un 204%. Compte amb les xifres cridaneres.
    2- Trobe a faltar el mateix analisis sobre Jorge Rodriguez que es fa sobre Reguart, en referencia a les fotografies o aparicions amb connotacions negatives. Resta objectivitat al text.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és veritat, 243 és el 204%. Error meu.
      En quan al segon apartat, no hi ha comentaris negatius. Amb Reguart sí que el periòdic 'Loclar' em posava, però ara no en fica. Fins i tot el soe ha desaparegut de les crítiques del llop en la pàg. 3

      Elimina